Οδηγός αγοράς υπολογιστή desktop: Τι να προσέξεις και τι να διαλέξεις

Detail Image
Νοεμβρίου 7, 2024 •

Προτού υπάρξουν laptops, υπήρχαν τα desktop. Οι υπολογιστές που βλέπαμε όλοι μας, με την οθόνη τύπου CRT πάνω από ένα μπεζ κουτί με floppy drives και πληκτρολόγιο. Πολλές δεκαετίες μετά, το κουτί δεν είναι μπεζ, δεν είναι κάτω απ’ την οθόνη, αλλά εξακολουθεί και ζει… και βασιλεύει! Το desktop PC προσφέρει ευελιξία, επεκτασιμότητα, άπλετο χώρο, καλή ψύξη, και βέβαια άφθονη επεξεργαστική ισχύ. Για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να το μεταφέρει, είναι η ιδανική λύση. Τα desktop PCs όμως δεν έρχονται «φιξ» όπως τα laptops· εδώ μπορείς να διαλέξεις τα εξαρτήματα που θα μπουν, από τον επεξεργαστή μέχρι και… τους ανεμιστήρες! Συνέχισε την ανάγνωση για να δεις τι να προσέξεις προτού αγοράσεις desktop PC.

Βασικές γνώσεις και… desktop-ολογία

Κορυφαία ανάμεσα στις βασικές γνώσεις για να διαλέξεις desktop είναι η εξής: το desktop PC είναι… συναρμολογημένο. Εκτός από τα μοντέλα των πολύ μεγάλων εταιρειών, πχ Dell, HP, Asus, Lenovo, όλα τα υπόλοιπα έχουν συναρμολογηθεί από μεμονωμένα εξαρτήματα. Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές μπορείς να διαλέξεις εσύ τι θα μπει μέσα, αλλά και πως μπορείς αργότερα να αλλάξεις πράγματα αναλόγως των αναγκών σου. Εν αντιθέσει με ένα laptop, όπου πλέον δε μπορείς να αλλάξεις παρά ελάχιστα πράγματα (σκληρό δίσκο, μνήμη ίσως), στο desktop αλλάζουν όλα!

Τα τμήματα του desktop

Το desktop PC ξεκινά από το κουτί. Πλέον το κουτί δεν έχει τη σημασία που είχε κάποτε. Πλέον δεν υπάρχουν floppy drives ή CD/DVD-ROMs, ενώ ελάχιστοι πλέον έχουν πάνω από έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Επομένως το κουτί υπάρχει για να φιλοξενεί τη motherboard (και ό,τι έχει αυτή πάνω) και το τροφοδοτικό. Η ίδια η motherboard φιλοξενεί τον επεξεργαστή, τη μνήμη (RAM), την κάρτα γραφικών, τον βασικό σκληρό δίσκο τύπου NVMe, και άλλες κάρτες επέκτασης που τυχόν υπάρχουν. Το τροφοδοτικό είναι ένα κλειστό κουτί με τα κυκλώματα τροφοδοσίας και τα καλώδια παροχής. Πέραν αυτών, υπάρχει η ψύκτρα του επεξεργαστή, και επιπλέον ανεμιστήρες για την σωστή ψύξη του υπολογιστή.

Τι προσέχεις στον επεξεργαστή

Ο επεξεργαστής (CPU) είναι η μηχανή του υπολογιστή. Προσέχεις ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και τις απαιτήσεις σου σε ταχύτητα και πολυλειτουργικότητα. Πλέον οι επεξεργαστές έρχονται με πολλούς πυρήνες (4 είναι το απόλυτο μίνιμουμ), ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις θα πρέπει να πάνε σε 8 και άνω. Προσοχή θα πρέπει να δώσεις στους επεξεργαστές Intel καθώς έρχονται με δύο ειδών πυρήνες: τους «κανονικούς» και τους «χαμηλής κατανάλωσης», οι οποίοι είναι πιο «αδύναμοι». Επίσης προσέχεις την κατανάλωση ενέργειας: η πολλή ενέργεια (TDP) σημαίνει και περισσότερη θερμότητα, επομένως θα χρειαστεί καλύτερο σύστημα ψύξης. Περισσότερη ενέργεια ΔΕΝ σημαίνει πιο γρήγορος επεξεργαστής!

Τι προσέχεις στην κάρτα γραφικών

Αυτή τη στιγμή, στις κάρτες γραφικών (GPU) η Nvidia είναι η κορυφή. Αλλά… θέλεις κορυφαία κάρτα γραφικών μόνο αν παίζεις παιχνίδια τελευταίας γενιάς, και εάν η οθόνη σου έχει ανάλυση 4k. Αλλιώς, καλύπτεσαι μια χαρά και από κάρτα γραφικών AMD Radeon. Οι κορυφαίες κάρτες γραφικών (κυρίως της Nvidia) έχουν και πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε τροφοδοσία, άρα και το τροφοδοτικό θα πρέπει να καλύπτει τα Watt.

Τι προσέχεις στις μνήμες

Αυτή τη στιγμή, η RAM που χρησιμοποιείται είναι τύπου DDR5, αλλά υπάρχουν πολλά νέα PC με DDR4 ακόμη. Για νέο μηχάνημα, θεωρούμε τα 16GB το κατώτατο όριο και τα 32GB το τυπικό μέγεθος για οποιοδήποτε PC εκτός αν μιλάμε αποκλειστικά για εφαρμογές γραφείου και καθόλου internet. Η ταχύτητα της μνήμης δεν έχει τρομερή σημασία πλέον, εκτός αν μιλάμε για gaming PC με κόστος… χιλιάδες.

Τι προσέχεις στον σκληρό δίσκο

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, πλέον, είναι η NVMe, η οποία είναι ένας τύπος SSD (solid state drive) με πάρα πολύ γρήγορη διασύνδεση. Οι παλαιότεροι SSD με σύνδεση SATA πλέον θεωρούνται παρωχημένοι και αποφεύγονται. Εννοείται πως οι ακόμη παλαιότεροι σκληροί δίσκοι με μοτέρ και κινούμενες κεφαλές είναι μόνο για μαζική αποθήκευση αρχείων και τίποτε άλλο. Το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα πρέπει να βρίσκονται σε κάποιον δίσκο NVMe.

Τι προσέχεις στη motherboard

Η motherboard είναι η βάση του συστήματος. Προσέχεις τον αριθμό των PCIe slots, αν θες να προσθέσεις κάρτες επέκτασης, τον αριθμό των DIMM sockets (εκεί που μπαίνουν οι μνήμες) για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση, αλλά και τις υπόλοιπες θύρες που διαθέτει. Η κάθε motherboard υποστηρίζει συγκεκριμένους επεξεργαστές (sockets), με την AMD να έχει τη μεγαλύτερη (σε χρονική διάρκεια) υποστήριξη παλαιότερων sockets με νέα μοντέλα.

Τι προσέχεις στο τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό, απλά, θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του hardware σε παροχή ενέργειας. Δεδομένου πως οι κύριοι καταναλωτές ενέργειας είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, απλά αθροίζεις τις απαιτήσεις αυτών των δύο, προσθέτεις ένα 25% για το υπόλοιπο σύστημα, και καταλήγεις στα Watt που πρέπει να έχει το τροφοδοτικό.

Τελικές συμβουλές για τί να προσέξεις στην αγορά desktop

Το βασικό είναι να γνωρίζεις τι θέλεις! Προσδιόρισε τι περιμένεις από τον υπολογιστή, τι χρήση σκοπεύεις να κάνεις, ποιες είναι οι απαιτήσεις σου σε ταχύτητα και ισχύ, και βέβαια το budget σου! Και μόλις καταλήξεις και το πάρεις, διάβασε και το πώς θα βελτιώσεις την απόδοση του desktop σου με tips και στοχευμένες παρεμβάσεις!

Για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος