Οδηγός για την προστασία του κινητού από ιούς και malware

Detail Image
Νοεμβρίου 7, 2024 •

Από την οθόνη του smartphone περνά σήμερα ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μας. Πέρα από επικοινωνία, το κινητό είναι η φωτογραφική μηχανή, το ημερολόγιο, το πορτοφόλι μας και τόσα άλλα! Οπότε είναι λογικό να σε απασχολεί το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων σου. Για το λόγο αυτό ίσως να αναρωτιέσαι αν χρειάζεται antivirus για κινητά στις μέρες μας.

Το αν το antivirus είναι απαραίτητο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνήθειες χρήσης, το λειτουργικό, και τις ανάγκες σου. Με προσεκτική χρήση, όμως, η προστασία από ιούς στο κινητό γίνεται και χωρίς να κατεβάσεις antivirus. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που αν τις ακολουθείς το smartphone σου θα παραμείνει ασφαλές από ιούς, malware και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Κατέβασε εφαρμογές από έμπιστες πηγές

Αν έχεις Android smartphone μπορείς πολύ εύκολα να εγκαταστήσεις εφαρμογές από διάφορες πηγές, όχι μόνο από το Play Store. Το ίδιο συμβαίνει και στα (ευρωπαϊκά) iPhone, στα οποία μπορείς να εγκαταστήσεις πλέον εφαρμογές από εναλλακτικά app stores. Στα δύο επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όμως, γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στα apps που δημοσιεύονται, οπότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να «κολλήσεις» ιό αν κατεβάζεις μόνο από εκεί. Δεν λέμε πως αν κατεβάσεις εφαρμογές από τρίτες πηγές θα εκτεθείς αυτόματα σε απειλές, αλλά η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη. Οπότε μείνε καλύτερα στην ασφάλεια των App Store και Play Store αν δεν είσαι απόλυτα βέβαιος για την προέλευση κάποιου app.

Κάνε αναβαθμίσεις ασφαλείας και λογισμικού

Αν βλέπεις πως έχεις ειδοποίηση για αναβάθμιση και απλά σκέφτεσαι πόσο ενοχλητική είναι η ειδοποίηση, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Δεν έχει κάθε αναβάθμιση ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά και ριζικές αλλαγές για τη συσκευή σου, αλλά έχεις πολλούς λόγους για να την εγκαταστήσεις. Μέσα από τα updates παρέχονται διορθώσεις ασφαλείας για νέες απειλές και κενά που εντοπίζονται κατά καιρούς. Δεν γίνεται να έχεις αποτελεσματική προστασία από ιούς στο κινητό χωρίς να έχεις ενημερωμένη έκδοση λογισμικού.

Απόφυγε ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα αρχεία

Ό,τι ακριβώς ισχύει για έναν υπολογιστή ισχύει και για το smartphone. Να είσαι προσεκτικός με τους συνδέσμους σε email, γραπτά μηνύματα και μηνύματα σε social media και messaging apps, ειδικά αν προέρχονται από άγνωστους αποστολείς ή από άτομα που γνωρίζεις αλλά μοιάζουν απροσδόκητα ή έξω από τα συνηθισμένα. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να ξεκινήσουν λήψεις κακόβουλου λογισμικού ή να σε μεταφέρουν σε σελίδα που σκοπό έχει να υποκλέψει τα στοιχεία σου.

Πρόσεχε τα δίκτυα στα οποία συνδέεσαι

Τα ελεύθερα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να σε εκθέσουν σε κυβερνοεπιθέσεις ή παρακολούθηση των δεδομένων που ανταλλάσσει η συσκευή σου. Άρα ακόμα και χωρίς να έχεις κατεβάσει ιό μπορείς να βρεθείς εκτεθειμένος. Αποφύγετε την πρόσβαση σε ευαίσθητους λογαριασμούς όταν συνδέεσαι σε δημόσια Wi-Fi, ή χρησιμοποιήστε ένα VPN για να κρυπτογραφείται η σύνδεσή σου πάντα.

Antivirus για κινητά: Σε ποιες περιπτώσεις το χρειάζεσαι

Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές μειώνεις κατακόρυφα τις πιθανότητες να μολύνεις το smartphone σου με malware ή ιούς. Αν όμως όλα τα παραπάνω σου φαίνονται υπερβολικά πολλά για να έχεις στο νου σου συνέχεια, τότε ίσως χρειάζεσαι antivirus για κινητά. Με το κατάλληλο app μπορείς να προλάβεις προβλήματα που θα δημιουργηθούν από ύποπτους συνδέσμους ή κακόβουλα apps ακόμα κι αν προχωρήσεις σε άνοιγμά τους. Οπότε η προστασία από ιούς στο κινητό χρειάζεται και antivirus αν θες να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία και να μην χρειάζεται να ασχολείσαι συνεχώς.

Συμβουλές για να είσαι προστατευμένος αν κατεβάσεις ιό

Ακόμα κι αν πάρεις όλα τα μέτρα ασφαλείας, και πάλι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί η συσκευή σου με ιό. Μπορεί να συμβεί σε όλους, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα. Σου έχουμε δύο tips για να αποφύγεις τους κινδύνους.

Κράτα αντίγραφα ασφάλειας

Σε περίπτωση που το τηλέφωνό σου εκτεθεί σε κίνδυνο, η λήψη αντιγράφων ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να σώσει τα δεδομένα σου και να σου επιτρέψει να επαναφέρεις το smartphone σε μια ασφαλή, προηγούμενη κατάσταση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειάς τους.

Για να κάνεις backup των δεδομένων σου ακολούθησε τους παρακάτω τρόπους:

  • iPhone: Άνοιξε τις Ρυθμίσεις και πήγαινε στην ενότητα iCloud. Έπειτα επίλεξε «Αντίγραφα ασφαλείας» και μετά πάτα την επιλογή «Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας τώρα».
  • Android: Άνοιξε τις Ρυθμίσεις και πήγαινε στην ενότητα «Σύστημα». Εκεί επίλεξε «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας» και μετά «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας τώρα»

Ενεργοποίησε την εύρεση συσκευής

Η προστασία από ιούς στο κινητό μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την εύρεση μίας χαμένης συσκευής, αλλά σε αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματώνεται μία πολύ χρήσιμη λειτουργία. Από το Find My της Apple και το Find My Device της Google μπορείς να κλειδώσεις την πρόσβαση ή να σβήσεις τελείως τα δεδομένα της συσκευής και να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη ζημιά ακόμα κι αν εγκαταστάθηκε ιός σε αυτή.

Τελικά χρειάζεται antivirus για κινητά;

Την τελική απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα την αφήσουμε πάνω σου. Πιστεύουμε πάντως πως με αυτόν τον οδηγό σε βοηθήσαμε να βελτιώσεις την ασφάλειά σου και να εξασφαλίσεις προστασία από ιούς για το κινητό σου.

Για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος