Ξέρουμε τι φταίει και τελειώνει γρήγορα η μπαταρία του smartphone σου!
Περίληψη: Τα smartphones έχουν βελτιωθεί στο θέμα αυτονομίας, αλλά ακόμη υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν το κινητό σου σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Δες τι μπορείς να κάνεις!
Η αυτονομία των smartphones είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως τους κατασκευαστές. Τεράστια ποσά επενδύονται σε νέες τεχνολογίες για μεγαλύτερες μπαταρίες, αλλά και για επεξεργαστές, οθόνες, modem, και ηλεκτρονικά χαμηλής κατανάλωσης. Κι όμως, οι developers φαίνεται να κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργούν apps τα οποία τρώνε την ενέργεια από τις μπαταρίες των συσκευών μας! Δεν το πιστεύεις; Μια δοκιμή θα σε πείσει! Κλείσε τα data (και το Wi-Fi) από το κινητό σου και θα δεις πόσο κρατά η μπαταρία όταν τα apps δε μπορούν να επικοινωνήσουν με το internet.
Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό. Ειδικά για τα smartphones με Android, η Google γνωρίζει καλά το πρόβλημα και έχει βάλει στο δημοφιλές λειτουργικό συστήματα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και της άσκοπης κατανάλωσης πόρων. Όλο το «παιχνίδι» παίζεται στα apps τα οποία συνεχίζουν και τρέχουν στο παρασκήνιο, ακόμη κι όταν εσύ δεν χρησιμοποιείς καν το κινητό. Είναι κατανοητό πως κάποια apps θα πρέπει να τρέχουν για να εκτελούν σημαντικές ή χρήσιμες λειτουργίες, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέχουν άλλα apps, τα οποία χρειάζονται επικοινωνία μόνο όταν τα χρησιμοποιείς ενεργά.
Κατανάλωση και ασφάλεια
Η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να σου δείξει και άλλα πράγματα, όμως. Αν ένα app καταναλώνει συνεχώς ενέργεια, αυτό σημαίνει πως (μάλλον) επικοινωνεί συνεχώς με κάποιον server μέσω internet. Αυτό είναι ύποπτο, μιας και η συλλογή δεδομένων είναι επίφοβη (και παράνομη). Αν δεις πως κάποιο app που έβαλες προσφάτως αδειάζει τη μπαταρία, θα πρέπει να ψάξεις περισσότερο για το πόσο ασφαλές είναι, αλλά και να σκεφτείς να το απεγκαταστήσεις. Σίγουρα δεν θέλεις ένα app το οποίο σε παρακολουθεί και καταγράφει τη δραστηριότητά σου, ακόμη κι αν είναι «μόνο» για διαφημιστικούς σκοπούς.
Android και κατανάλωση
Το Android είναι πλέον εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας των apps, ακριβώς για να εντοπίζει ποια από αυτά καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια. Οι λειτουργίες αυτές υπάρχουν από τις εκδόσεις 8 και 9 του Android, και πλέον όλα τα smartphones της τελευταίας πενταετίας (θα πρέπει να) το υποστηρίζουν. Πάμε να δούμε την πρώτη ρύθμιση: Battery Optimization
Βελτιστοποίηση μπαταρίας για κάθε app ξεχωριστά
Το πρώτο σύστημα που μας ενδιαφέρει είναι αυτό του Battery Optimization («Βελτίωση Μπαταρίας» στο ελληνικό Android). Άνοιξε τα Settings του Android, πάτα στο Apps, και έπειτα στο «See all apps» (μπορεί να το δεις και ως «App management» ή κάπως αλλιώς, αναλόγως του κατασκευαστή). Εκεί θα δεις μια μεγάλη λίστα με όλα τα εγκατεστημένα apps στη συσκευή. Πάτα πάνω στο app του οποίου θέλεις να ελέγξεις την κατανάλωση, και εκεί θα βρεις την επιλογή «Battery». Εκεί μπορείς να περιορίσεις τη δραστηριότητα του app όταν είναι στο παρασκήνιο, αλλά και να την αποκλείσεις εντελώς αν δεν το χρησιμοποιείς, μέσω της επιλογής «Pause app activity if unused». Το ίδιο το Android παρακολουθεί πόσο συχνά χρησιμοποιείς το κάθε app, και αν έχεις πολύ καιρό να χρησιμοποιήσεις κάποιο, θα το βάλει στη λίστα «unused» και θα περιορίσει τη δραστηριότητά του.
Παρακολούθηση της χρήσης μπαταρίας ανά app
Ανάμεσα στις λειτουργίες του Android περιλαμβάνεται και η καταγραφή της χρήσης του κάθε app. Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα σου επιτρέπει να δεις τη χρήση και την κατανάλωση του κάθε app, και αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για να δεις ποια apps είναι τα πιο ενεργοβόρα. Μέσα στα Settings υπάρχει η επιλογή Battery. Εκεί μπορείς να βρεις το γράφημα της ενέργειας της μπαταρίας για τις τελευταίες 24 ώρες, τον χρόνο που έχει περάσει από την τελευταία φόρτιση, τον χρόνο που έχει περάσει ενεργή η συσκευή (με ανοικτή την οθόνη) από την τελευταία φόρτιση, και διάφορες άλλες επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το «Battery usage by app», στο οποίο θα δεις όλα τα apps σε κατάταξη φθίνουσας κατανάλωσης – δηλαδή πάνω πάνω θα είναι το app το οποίο ευθύνεται για την μεγαλύτερη κατανάλωση, και στο τέλος τα apps που δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια, είτε διότι απλά δεν τα χρησιμοποιείς, είτε γιατί είναι πολύ ελαφριά. Για παράδειγμα, το Facebook, το Instagram, το Messenger, είναι λογικό πως θα βρίσκονται ψηλά σε αυτή την κατάταξη, απλώς διότι τα χρησιμοποιείς πολύ. Αλλά εκεί μπορεί να βρεις και απροσδόκητους «επισκέπτες», δηλαδή apps τα οποία καταναλώνουν ενέργεια ενώ δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει. Εκεί θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου.
Βελτιστοποίηση μπαταρίας με το Optimizer
Εκτός όλων των άλλων, υπάρχει και το «Optimize battery usage», το οποίο είναι μια συγκεντρωτική περιοχή με όλες τις ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, στις τελευταίες εκδόσεις, σου προτείνει διάφορες επιλογές και σου δίνει τον έξτρα χρόνο που θα σου δώσει η κάθε μία! Για παράδειγμα, στο smartphone που χρησιμοποιήσαμε για τη δοκιμή, πρότεινε την αλλαγή του refresh rate της οθόνης στα 60Hz, μια ρύθμιση με μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση, καθώς προέβλεψε πως θα έδινε 3 ώρες επιπλέον χρήσης! Η απενεργοποίηση των Location Services (δηλαδή του GPS) δίνει 2 ώρες επιπλέον, ενώ το κλείσιμο ενεργοβόρων apps στη συσκευή μας αντιστοιχούσε σε +7 λεπτά χρήσης. Ομοίως, το αυτόματο brightness της οθόνης αντιστοιχεί σε αρκετά λεπτά χρήσης επιπλέον, έναντι του σταθερά υψηλού φωτισμού.
Μπαταρία και φόρτιση
Η μπαταρία είναι, στα περισσότερα smartphones, ενσωματωμένη. Μπορείς όμως, αν βλέπεις πως μονίμως ξεμένεις από ενέργεια, να έχεις εύκαιρο φορτιστή παντού: έναν στο γραφείο, έναν στο αυτοκίνητο, έναν στο κομοδίνο, έναν στον καναπέ! Εναλλακτικά, αν βρίσκεσαι συνεχώς επί ποδός, επένδυσε σε ένα καλό power bank, για να έχεις αυτή την έξτρα ενέργεια όπου και όποτε τη χρειάζεσαι! Θα τα βρεις όλα στα Public, βεβαίως βεβαίως!