Πώς θα ενεργοποιήσεις το FindMyPhone σε Android και σε iOS

Detail Image
Νοεμβρίου 6, 2024 •

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε χάσει το κινητό μας. Συμβαίνει σε όλους, αλλά πλέον υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βρεις το χαμένο σου smartphone, αντί να ψάχνεις ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή κάτω απ’ το κρεβάτι. Πλέον υπάρχουν συστήματα για τον εντοπισμό του χαμένου smartphone, είτε είναι iPhone, είτε συσκευή Android. Τόσο η Apple όσο και η Google έχουν προσθέσει στο λειτουργικό τους σύστημα, iOS και Android, αντίστοιχα, ένα σύστημα για τον εντοπισμό της συσκευής – και μάλιστα έχουν παρόμοιο όνομα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το έχεις ενεργοποιήσει! Πάμε να δούμε πώς θα ενεργοποιήσεις το Find My στο iPhone και τοFind My Device στο Android.

Βρίσκοντας το χαμένο σου iPhone

Η Apple έχει ενσωματώσει στο ίδιο το iOS, το λειτουργικό σύστημα, τη λειτουργία Find My, η οποία επεκτείνεται και σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές Apple. Όπως φαίνεται από το όνομα, το Find My μπορεί να βρει τα AirPods, το Apple Watch, ή τα AirTag που μπορεί να έχεις, εκτός από το iPhone ή το iPad.

Για να το ενεργοποιήσεις, η διαδικασία είναι απλούστατη: πάρε το iPhone στα χέρια, άνοιξε τα Settings, πάτα πάνω στο όνομά σου, κι εκεί θα δεις το Find My. Πάτα το. Μέσα σε αυτή την οθόνη, θα βρεις το “Find My iPhone” (ή iPad), και πατώντας το, θα δεις τον διακόπτη για τη λειτουργία “Find My iPhone”. Μαζί υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές, το Find My network και το Send Last Location. Η πρώτη αφορά τον εντοπισμό της συσκευής όταν είναι κλειστή, ενώ η δεύτερη ενεργοποιεί την αποστολή τοποθεσίας στην Apple όταν η μπαταρία κοντεύει να αδειάσει.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για το Mac σου, με την επιλογή για το Find My Mac να βρίσκεται μέσα στα settings, στο iCloud.

Βρίσκοντας το χαμένο σου smartphone με Android

Η Google έχει βάλει κι αυτή στο Android λειτουργία εύρεσης. Το Find My Device υπάρχει ενσωματωμένο, και η ενεργοποίηση είναι απλή, και τις περισσότερες φορές περιττή, καθώς στις περισσότερες συσκευές έρχεται ενεργοποιημένο από τον κατασκευαστή. Η εύρεση γίνεται τόσο μέσω app, όσο και από web interface.

Για να το ενεργοποιήσεις – ή να τσεκάρεις αν όντως είναι ενεργοποιημένο – ανοίγεις τα Settings του Android, πατάς στο Security, και εντοπίζεις το Find My Device. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ενεργή η λειτουργία Location που επίσης βρίσκεται μέσα στα Settings του Android.

Σημείωση: λόγω του ότι οι κατασκευαστές κινητών προσαρμόζουν το Android με δικά τους UI και αλλάζουν πολλές φορές τις ονομασίες, ενδέχεται οι τίτλοι των επιλογών να διαφέρουν ελαφρά. Για παράδειγμα, αντί για “Security” μπορεί να δεις “Biometrics & Security” ή “Security and privacy”, ή την επιλογή να βρίσκεται πίσω από τον τίτλο “Device finder”.

Για να δεις πού βρίσκεται η συσκευή σου, μπορείς να το κάνεις από κάποια άλλη συσκευή με Android, από το app. Αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα το κάνεις από κάποιον υπολογιστή μέσω του web interface. Θα πρέπει να πας στη διεύθυνση www.google.com/android/find και να μπεις με το ίδιο Google account που χρησιμοποιείς στο smartphone σου. Εκεί θα μπορέσεις να δεις την τοποθεσία της συσκευής, να το βάλεις να χτυπήσει για να το βρεις πιο εύκολα, ενώ υπάρχει και μια ακόμη, πολύ σημαντική επιλογή για την ασφάλεια των δεδομένων σου: να το βάλεις να κάνει ολική διαγραφή!

Διαγράφοντας τα πάντα για πάντα

Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι σημαντικότατη, και αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες έχουν βάλει ανάμεσα στις λειτουργίες του Find my phone και την ολική διαγραφή. Μιλάμε για smartphone, μπορεί να το χάσεις αλλά μπορεί και να το… «χάσεις». Σε αυτή την περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι όλα σου τα αρχεία, τα βίντεο, οι φωτογραφίες, οι κωδικοί που έχεις στο κινητό σου, να πέσουν σε «λάθος» χέρια. Έτσι, τόσο η Google όσο και η Apple έχουν τη λειτουργία του “Factory reset“. Η συσκευή θα διαγράψει τα πάντα και θα είναι όπως όταν την αγόρασες. Όλα σου τα αρχεία, τα apps, οι λογαριασμοί, θα φύγουν. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν να «χαρίζεις» τη συσκευή σε όποιον τη… «βρει», αλλά αν έχεις εξαντλήσει τις επιλογές για να το πάρεις πίσω, σίγουρα δεν θέλεις μαζί με τη συσκευή να «δωρίσεις» και τα προσωπικά σου δεδομένα

Κλείδωμα από απόσταση

Εδώ θα αναφέρουμε πως το Android έχει λειτουργία κλειδώματος από απόσταση, μαζί με τη διαγραφή. Η Apple, όμως, έχει μια πολύ πιο αυστηρή λειτουργία, στην οποία το iPhone μπαίνει σε κατάσταση «απωλεσθέντος» (“lost mode“), στην οποία τα πάντα κλειδώνονται και κανείς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το iPhone, ούτε να κάνει factory reset.

Βρίσκοντας το smartphone

Τώρα που ξέρεις πώς να το ενεργοποιήσεις, μπες και τσέκαρε τις λειτουργίες, για να μην ψάχνεσαι! Τώρα, δες και πώς θα ενεργοποιήσεις το Two Factor Authentication για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους λογαριασμούς σου!

Για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος